Jag fantiserar om benbrott och superkräksjuka

Jag slänger ett öga i min kalender.”Tjeckien! Arlanda 09.25” står det skrivet över torsdag i nästa vecka. Den obehagligt molande magkänslan är där på några sekunder. Som ett brev på posten.  Två veckor innan avresa dyker den nämligen alltid upp – min monumentala resfeber.

Det bor en trygghetsnarkomanisk hemmakatt i mig. Varje gång en utlandsresa närmar sig börjar den protestera. Min hjärna är dock väl förberedd. Vid det där laget har jag utvecklat ett närmast standardiserat sätt att tackla ångesten: När magmolet dyker upp inbillar mig att det är låång tid kvar till avresa. Oavsett om det är 14 dagar eller 14 timmar tills planet lyfter tänker jag att det finns goda chanser att någon form av förhinder ska dyka upp. Jag fantiserar om superkräksjuka med en släng av röda hund. Har jag tur kanske jag bryter ett ben eller två också. Eller så konstaterar man att jag lider av en mycket sällsynt allergi mot resväskor. Då kommer jag att behöva ringa till min dirigent och säga ”Tyvärr. Det funkar bara inte att åka på körresa med två gipsade ben och vansinnigt smittsam influensa. Tyvärr, tyvärr.”

Nu tror du kanske att jag är flygrädd, men icke. Jag har inget emot att flyga. Däremot hatar jag att resa. Så brukar jag i alla fall formulera mig när jag vill provocera. Som sist jag var på dejt.

Under våren har jag nätdejtat en del. Man behöver inte surfa omkring särskilt länge bland folks dejtingprofiler förrän man noterar att vissa formuleringar återkommer i presentationstexterna*. Bland dessa presentationsklyschor hittas klassiker som: ”Jag är inte typen som nätdejtar, men jag ger det en chans”, ”Jag gillar både krogen och en lugn hemmakväll” och ”Som alla andra älskar jag också att resa”.  Den där sista har jag aldrig riktigt instämt med, som du förstår.

På en dejt med en reseentusiast (eftersom de är så många kan man inte undvika dem helt) börjar vi diskutera resandets vara eller icke vara. Jag driver resonemanget att jag inte vill ha en vardag som jag ständigt längtar ifrån. Jag vill inte att mitt liv ska vara 300 dagars nedräkning till två veckors semester. Jag vill fylla mina veckor med saker som gör att jag är lika pepp på måndagar som på lördagar. Den överlägset största delen av livet är ju vardagar. Intressant, säger min dejt (möjligen av artighet). Han verkar köpa resonemanget.

Men jag avslöjar aldrig att det bakom min förnuftiga ”älska vardagen”-retorik döljer sig en omotiverat ängslig hemmakatt. Det är sant att jag tycker att mitt liv i Stockholm är ganska strålande. Men jag hade troligen rest mer om jag inte hade låtit mig styras av mina trygghetsnarkomaniska impulser.

Det blir dock aldrig influensa och benbrott. Jag åker varje gång. Trots att hemmakatten i mig jämmerjamar högljutt packar jag min väska och reser. Någon gång på den andra resdagen brukar inse att jag sitter på en solig uteservering. Jag har precis fått in en espresso, solen värmer mina bara axlar och luften är fylld av nya ljud och nya dofter. Då konstaterar jag, lika förvånad varje gång, att det här var ju himla härligt ändå.

Kanske kommer jag en dag träffa någon som lär mig längta iväg lite. Jag erbjuder en fullständig kurs i vardagsnjutning som gentjänst. Till dess fantiserar jag om kräksjuka tills planet lyfter.

*alltså den lilla text man skriver för att locka till sig lämpligt dejt-material och avskräcka olämpligt dito.

IMG_20120626_200855

Annons

3 tankar om “Jag fantiserar om benbrott och superkräksjuka

  1. Berit skriver:

    Åh vad jag känner igen känslan. Resfeber…”Hur kunde jag va så dum…nu igen…” Oro…ånger…
    För mej släpper det bara jag sitter på planet…”Men såhär var det ju!!!Spännande! Äntligen på väg”

  2. […] inte läskigt Ibland är det slitsamt och tröttande. Ibland tålamodsprövande. Men absolut inte läskigt. Snart packar jag väskan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: