Den största trafikfaran: Ditt kön?

Den här texten har jag velat skriva länge. Vissa saker får helt enkelt inte passera okommenterade. Som i det här fallet: Den mest sexistiska utbildare jag någonsin stött på.

Så här skrev jag på Facebook den 24 april 2013:
”@Finntorps trafikskola. Har förvärvat ovärderliga kunskaper såsom:
1. Kvinnor i (hetero)parförhållanden kör bara bil på nyår, julafton och midsommarafton
2. Kvinnor kör mer defensivt än män eftersom de vill ha barn från 20 års ålder
3. När tjejer blir fulla kan de inte gå på toaletten själva, samt
4. Män slår aldrig kvinnor. Känner mig upplyst!”


Vad var det som hände egentligen? Låt oss ta det från början.

Vi är runt ett dussin körskoleelever som ska gå ”Riskettan” – en tretimmarskurs i att rattfylla är dåligt. Säkerhetsutbildningen är obligatorisk för alla i Sverige som ska ta b-körkort. Jag tittar mig förstrött omkring i den dunkla lokalen. Inredningen är en fascinerande blandning av kommunlokal och furuinredd sportstuga från sjuttiotalet. Vi elever är män och kvinnor mellan 16 år och 40-nånting. Den kompakta tystnaden skvallrar om att ingen känner någon annan här. Stolskrap och harklingar.

Kursledaren Lars-Olofs avslappnade jargong bryter tystnaden. Vi får veta att han grundade Finntorps trafikskola i början av 90-talet.
– Ja, personligen tycker jag att kvinnans plats är vid spisen, deklarerar Lars-Olof fem minuter efter att han hälsat oss välkomna. Någon skrattar nervöst. Vi skruvar på oss i bänkraderna och tittar på varandra. Är han seriös?

Kursen inleds med en upplysande historisk bakåtblick. Vi får veta att män gillar bilar eftersom deras förfäder reste mycket och red hästarna. Vi får också lära oss att kvinnor kör bil mer defensivt än män eftersom de från 20 års ålder mest tänker på att de vill ha barn (!). (Tydligen utgör äggstockarna någon slags inbyggd biologisk broms, som gör att man alltid kör inom hastighetsbegränsningarna och lämnar företräde – praktiskt.)
Vidare slår Lars-Olof fast att kvinnor i parförhållanden (heteroförhållanden) bara kör bil på midsommarafton, julafton och nyår – alltså när maken har druckit snaps. Källhänvisningarna uteblir.

Vi får lära oss att män generellt har en bättre trafikförståelse än kvinnor.
– Men beror inte trafikförståelsen snarare på hur mycket bil man har kört, än på vilken kön man har? frågar en manlig kursdeltagare i 30-årsåldern. Min fru, som har haft körkort i flera år, har ju mycket bättre trafikförståelse än jag, som just har börjat övningsköra.
– Men du körde väl moped när du var yngre? insisterar kursledaren.
– Nej.
– Men du cyklade i alla fall? försöker kursledaren desperat.

I nästa kursmoment ska vi diskutera kring rubrikerna ”Manligt” och ”Kvinnligt”.
– Beror inte körsättet på andra faktorer än vad man har för kön? opponerar sig någon.
Dessvärre verkar uppgiften inte innefatta en fri diskussion där könsnormer och stereotyper får ifrågasättas. Istället går ”diskussionen” ut på att sortera upp manliga respektive kvinnliga körsätt/egenskaper i två motsatta kategorier.  Oviljan är märkbar från många elever, men efter viss påstridighet kan Lars-Olof snart spalta upp några motsatta egenskaper i sitt blädderblock.

Sedan bläddrar Lars-Olof vidare i powerpoint-presentationen (den tillhör för övrigt Sveriges Trafikskolors Riksförbunds utbildningsmaterial). ”Kör trafiksäkert…” står det på en visningsbild. ”…kör som en kvinna!” står det på nästa. Lars-Olof ser mycket nöjd ut. Sicken cathy sammanfattning! Jag tänker på vissa av mina kvinnliga vänner som gärna bränner på i 150 på motorvägen, men säger inget.

Vi fortsätter till nästa ämne. Men vad vi än pratar om verkar frågan om kön på något mystiskt sätt smyga in i diskussionen. När vi pratar om droger och aggressivitet säger kursledaren att det ju är så bra att ”vi män” aldrig slår kvinnor, utan bara andra män(!). Mäns våld mot kvinnor verkar han inte ha hört talas om.

När vi pratar om alkohol raljerar han över att alkoholpåverkade kvinnor blir så inkapabla att de ”inte ens kan gå på toaletten själva”.
– Det har ni väl sett, de måste gå två och två!
Kursledaren bubblar av skratt åt sin förträffligt roliga observation. Jag själv bubblar av ilska och har vid det här laget god lust att lappa till honom. (Tur för honom att mina äggstockar, eller om det var vanligt folkvett, gör mig icke-våldsam.) Istället avbryter jag.
– Jag trodde att den här föreläsningen handlade om trafiksäkerhet?
– Ja, men det här handlar om trafiksäkerhet, insisterar Lars-Olof. Om alkohol och så. Ni tjejer blir ju sådär av alkohol…

Jag ger upp. Kursledaren verkar vara immun mot alternativa synsätt. Jag undrar också om han någonsin reflekterat över sitt sätt att prata med sina elever. Kanske vill han skapa en avslappnad gemenskap genom att konsekvent använda sig av uttrycken ”vi killar” och ”ni tjejer”. Problemet är ju bara att samtliga kvinnor i klassrummet (det vill säga hälften av eleverna) exkluderas och i vissa fall förlöjligas. En särbehandling lömskt maskerad till ”lite avslappnade skämt”. Härskarteknik när den är som bäst, alltså.

Efter riskettans tre timmar har jag lärt mig att det är dåligt att köra bil full, drogpåverkad eller supertrött. Informationen slår för min del in öppna dörrar, men om någon av mina framtida medtrafikanter skulle ha missat denna info känner jag glädje och tillförsikt över att de nu har blivit upplysta. Däremot hade jag ingen aning om att den enskilt största trafiksäkerhetsrisken verkar vara mitt kön. Den slutsatsen måste jag dra eftersom diskussionerna om kön tar upp säkert hälften av utbildningens tid. Tänk att jag övningskört så många gånger utan att ägna mitt kön en enda tanke, när det i själva verket är mina äggstockar som håller i ratten!

Jag raljerar i den här texten, men trafikutbildarens uttalanden är varken osanna eller överdrivna. Riskettan på Finntorps trafikskola är ett skolexempel på hur sexism varken gagnar män eller kvinnor. Oavsett vem och hur du är som individ blir du reducerad till ditt kön. Är du kvinna har du dålig trafikförståelse men kör föredömligt defensivt, eftersom du tänker med dina äggstockar. När du blir full blir du hjälplös och inkapabel. Är du man har du god förståelse för trafiken men styrs tyvärr helt och fullt av ditt testosteron, vilket gör att du kommer att köra rattfull och alldeles för fort. När du blir full blir du våldsam (men bara mot andra män). Beter du dig på ett annat sätt är din ingen riktig man/kvinna.

Efter kursen står jag vid busshållplatsen med några av de andra kursdeltagarna. En tjej i 17-årsåldern pratar i mobilen. ”Jo, det var väl okej…” säger hon till personen på andra sidan luren. ”Men asså, jag fattade liksom inte vad de menade.” lägger hon till. Jag tänker för mig själv att det fattade faktiskt inte jag heller.

Annons

7 tankar om “Den största trafikfaran: Ditt kön?

 1. Anna Parkkila skriver:

  Näe fy nu blir jag rädd & förb….på riktigt!! Är detta sant!? Jag skulle inte tveka att anmäla guben till JÄMO!!

 2. Cris skriver:

  Tack. Jag känner mig upplyst..
  Vilken idiot. Hoppas du går till en annan trafikskola.

  • Maja skriver:

   Jo, jag kör faktiskt på Finntorps trafikskola. Deras trafiklärare Robert är (till skillnad från riskutbildaren) en klippa.

   Att Riskettan är ett engångsmoment på vägen till körkortet ser jag som en del av problemen. Man anmäler sig till kursen intet ont anande och har efter kursen inte möjlighet att välja bort kursen/kursledaren (eftersom man redan genomgått kursen). Kanske gör det att utbildningar som inte håller måttet kan fortgå mycket längre än vad t.ex. undermåliga körlektioner skulle göra? När ett moment upprepas spelar ju helt plötsligt konsumentmakten in.

 3. milla skriver:

  Riktigt bra skrivet, men det värsta jag läst på länge om våra könsroller.

 4. Helena skriver:

  Man blir alldeles matt … Får såna gubbar fortfarande gå lösa?! Jag tycker att du ska utöva din konsumentmakt och anmäla honom till DO i efterskott — allt finns ju nedskrivet. Du behöver ju (om jag har fattat rätt) inte ha med honom att göra igen, men du kanske kan rädda andra.

  … och så håller jag tummarna för körkortet! 🙂

  • Helena skriver:

   … men så här dagen efter ångrar jag lite det jag skrev. Att anmäla till DO är nog ett slag i luften. Bättre då att lägga upp texten på Facebook t ex, så att så många som möjligt dels a) får glädjen att läsa den (eftersom den är bra :), och b) kan bilda opinion mot den inskränkte trafikläraren så att han får gå på behövlig omskolningskurs eller blir omplacerad till skrivbordstjänst (som det väl brukar heta).

   • Maja skriver:

    Ja, texten är delad på fb och dessutom skickad till berörd myndighet, dvs. transportstyrelsen. De skriver att de ser allvarligt på saken och ska utreda fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: