Det mest otänkbara?

image(4)

– Men… men det är ju en KILLCYKEL?!
Min vän stelnar till av tankekollisionen. Under den rynkade pannan far en förvirrad blick. Hen tittar på mig. Hen tittar på cykeln, som jag just ska låsa upp och cykla hemåt på.
– Men alltså… är den din? frågar hen igen, för att försäkra sig om att det inte har skett något missförstånd.

Ibland tänker jag att vi har kommit ganska långt med jämställdheten i Sverige. I stunder då man jämför med läget i andra länder, eller när man inser hur det var i Sverige för 100 år sedan. Sen kommer tillfällen som det här. Då tänker jag att vi banne mig inte har rört oss många progressiva millimeter sedan Strindbergs tid.

Det hade varit en sak om ovanstående scenario hade varit en engångsföreteelse. Men så är det inte. Under de tre år jag haft ovannämnda cykel i min ägo, har scenariot upprepats säkert 20 gånger. Utan överdrift. Kan-inte-tro-det-kommentarerna har kommit från mina allra närmsta vänner, från ytliga bekanta, från kollegor, chefer, dejter och släktingar. Människor i olika åldrar och från olika håll, men överlag folk jag uppfattar som smarta och upplysta människor. Förvånande många verkar inte kunna tänka sig något mer oväntat än en kvinna  på en cykel med vågrät cykelram.

Jag har ännu inte kommit fram till varför folk reagerar så här. Sist jag kollade hade de tunga, fotlånga 1800-talskjolarna ännu inte gjort sin mode-comeback. Jag har heller inte tänkt ut något bra standardsvar på förfasningsreplikerna. Häromdagen vid cykelstället svarade jag bara:
– Yes, det är en killcykel. Och den går alldeles utmärkt att cykla utan kuk.

Annons

6 tankar om “Det mest otänkbara?

 1. Cris skriver:

  Konstigt det..Jag har cyklat runt i en damcykel tills den typ gav upp. Det var inte jag valde det själv utan det blev så av ren tillfällighet – jag behövde en cykel och det fanns en som ingen använde. Men det jag ville komma fram till är att ingen har nånsin frågat eller ens påpekat att jag trampade runt i en damcykel model äldre. En hypotes är att det heter HERRcykel och DAMcykel istället för HENcykel.

  • Maja skriver:

   Det skulle absolut kunna ha med namnet att göra. Men i så fall borde du väl ha fått lika många förvånade reaktioner som jag, i egenskap av man på en DAMcykel.

   • Cris skriver:

    Borde fått ja..men jag är ju man och per definition så är det ok(?) samt att jag sätter skräck i folkets hjärta 🙂

   • Maja skriver:

    Nu förstår jag inte nånting faktiskt 🙂 Varför är det per definition ok, och varför sätter du skräck i folk?

 2. astrid skriver:

  Jag tycker absolut att du ska ha din cykel om du gillar den och att det inte bör kommenteras. men jag har funderat på en annan relaterad fråga: varför är? den stereotypa ”kill”ramen egentligen är så vanlig på cyklar? varför kan inte alla tycka att det är lite nice med sänkt ram där fram, jättelätt att svinga över benet framledes jämfört med att dra det över sadeln, oavsett om man har kjol eller byxor och oavsett könstillhörighet! + då minskad risk för eventuella skador på genitalier…

  • Maja skriver:

   Håller helt med – damram ftw!
   Anledningen till att det denna gång blev en herrvariant var att den hade kombinationen av rätt antal växlar, fotbroms, pakethållare och snyggast färg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: