5 skäl till att tråkiga arbetsuppgifter är toppen

Har du en riktigt tråkig uppgift att ta tag i? Grattis!
Här kommer fem skäl till varför du är en lyckans ost.

Häromveckan var jag på arbetsintervju.* Rekryterarens intervjuformulär innehöll ett frågebatteri av oanad omfattning. Halvvägs i intervjun var hennes papper redan fyllt av kråkfötter om mina bra och dåliga egenskaper, hur jag hanterar konflikter, vilka mina drivkrafter är samt vilket cirkusdjur jag identifierar mig mest med (okej, den sista var påhitt men det hade varit en kul fråga).
– Så… hur hanterar du tråkiga arbetsuppgifter? frågade rekryteraren och naglade fast mig med sin granskande blick. Där och då svarade jag att jag försöker fokusera på två saker:

1. Uppgiften har ett högre syfte och är en del i något som jag tycker är viktigt.
Jag tar mig igenom en knastertorr rapport för att jag vill vara påläst om ämnet jag jobbar med. Jag diskar för att jag uppskattar att ha ett städat hem där jag själv och mina gäster trivs.

2. Tillfredsställelsen när uppgiften är gjord.
Ju tråkigare uppgift, desto större nöjdhet när tvätten är tvättad, posten postad och alla ankor står på rad.

Några dagar senare var jag och simmade. Att motionssimma är kanske det tråkigaste jag vet. Jag simmar därför endast under pistolhot, eller som i det här fallet, när jag är skadad. Medan jag låg där i vattnet, stirrandes in i kaklet och räknade till 80 (längder) i snigeltakt, roade sig min hjärna med att tänka vidare på rekryterarens fråga. Då kom jag på ytterligare tre bra skäl:

3. Du kläcker världsbra idéer
Ju tråkigare uppgifter är, desto mer understimulerad blir hjärnan. Och desto mer fritt flyger tankarna. Tråket består ju många gånger i att händerna eller kroppen är upptagen med något som inte till lika stor grad belastar tankeverksamheten. Resultat: Massa nya idéer.

4. Du blir mer harmonisk och tar bättre beslut
Hjärnan hinner inte bara tänka nytt, den hinner också tänka klart. Du hinner reflektera och tänka extravändor kring saker som du inte haft tid att bearbeta.

5. Omväxling förnöjer
Så länge ditt arbete inte består av en ändlös räcka tristessgenererande uppgifter kan det faktiskt vara ganska skönt att ibland harva igenom lite torra uppgifter, som omväxling till det kreativa eller omvälvande. Jag tror att om man letar ordentligt kan man också finna tjusningen i att fylla i ett torrt formulär. Det krävs bara att man tittar lite extra för att få syn på den.

Jag blev så himla exalterad där i plurret! Jag började till och med tänka att jag skulle börja simma varje vecka, bara för att regelbundet få åtnjuta tråkets fördelar. När jag något senare nyktrat till från min klor-hybris insåg jag att det aldrig någonsin kommer hända. I oskadat skick tränar jag mer än tillräckligt även utan simning. Och tråkiga uppgifter att utföra har jag ju ändå. När jag utför hjärndöda sysslor framöver ska jag tänka på min tristesslista och känna mig lyckligt lottad.
*Sitt i båten, uppdragsgivare. Jag planerar inte att sluta frilansa.

kakel
Den här boken hittade jag i tvättstugans bokbytarhylla för ett tag sedan. Jag fotade omslaget bara för den briljanta titeln. Nu har jag kommit på vad den måste handla om – simning!

Annons

7 tankar om “5 skäl till att tråkiga arbetsuppgifter är toppen

 1. Marléne C skriver:

  – Jag har så trååååååkigt!
  Hur många gånger har jag inte sagt den meningen till barn jag jobbat med och svaret jag gett varit detsamma:
  – Bra! Då utvecklas din hjärna mer…och hur ska du veta vad som är roligt om du aldrig har tråkigt:)

  Varm kram på dig Maja! Och bra skrivet som vanligt!
  Simma lugnt och ha en fin dag!

  • Maja skriver:

   Haha, kvalitetsråd må jag säga!
   Nu har jag just avverkat ytterligare 80 längder. Hann tänka ut handlingen till en novell och spåna idéer till mitt framtida sommarprat ^^ kram Marléne!

  • Marléne C skriver:

   Ser att jag skrev lite galet, men du förstod väl ändå. Sagt ska ju vara hört:)

 2. Marléne C skriver:

  Ditt sommarprat vill jag definitivt höra när det är dags ♥
  Kram och ha en fin kväll!

 3. Helena skriver:

  Bra med en så välformulerad påminnelse! (Man hinner glömma flera gånger om under ett långt liv … 😉 Och så håller jag förstås tummarna för att du får jobbet. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: