Vi måste prata med de som gillar SD


De senaste dagarna har det cirkulerat en länk på Facebook. Den heter ”Vem av dina vänner du borde ta ett allvarligt snack med”. När du klickar på länken visas vilka av dina facebookvänner som gillat den officiella gruppen ”Sverigedemokraterna i riksdagen – ja tack!”.

”Sveigedemokraterna i riksdagen – ja tack!” har i skrivandets stund 75 295 gilla-markeringar. Det skaver i mig att så många stöder ett främlingsfientligt parti helt öppet. Inte minst eftersom många antagligen stödjer SD utan att visa det offentligt, vilket gör dessa 75 000 till en bråkdel av de som tycker SD är ett hyvens parti. Men nästan lika mycket skaver det när jag ser kommentarerna under länken som ”avslöjar” SD-sympatisörerna.

Jag går in och tittar bland de tusentals delningar som gjorts av den här länken. Folk reagerar förvånansvärt lika. De som inte hade några vänner som gillar SD är lättade. De som hade SD-vänner är förfärade. Många skriver att de nu tagit bort dessa personer som facebookvänner. ”Rensat!” ”Delete”. ”Tagit bort dem nu”. ”So long smygrassar!”

Och visst, även jag drog en liten lättnadens suck när ingen av mina facebookvänner sa tummen upp till Sverigedemokraterna. Samtidigt reagerar jag över att nästan ingen verkar göra som det står på länken: Tar ett snack med SD-vännerna. Ringer och säger: Hej, ska vi ta en kaffe å snacka lite? Istället klipper man bekantskapen utan ett ord.

För två år sedan snackade jag politik med en kompis. Jag minns det så väl. Vi pratade om att SD satt i riksdagen nu. Hur skevt det var att de fick hela 5,7 procent i valet. Då, i april 2012, hade de tappat till 4,7 procent.
– Men de kommer växa, sa min vän. Snart kommer SD ha 8-10 procent.
Och jag minns att jag skrattade. För det lät HELT absurt i mina öron. Skulle tio procent av Sveriges röstande befolkning lägga sin röst på SD?! Det är ju som att rösta på… Hitler, minus mustaschen och den arga armen. (Nazzeserna!)

I söndags publicerade SIFO sin väljarbarometer för april 2014. Sverigedemokraterna fick 8,3 procent av rösterna. Och skrattet fastnar i halsen.

Nu måste vi orka. Orka ifrågasätta och lyssna på argumenten. Vi måste fråga varför de väljer att stödja SD. Fråga om de verkligen tror att Sveriges integrationsproblem beror på att olika kulturer ”förgiftar varandra” – eller om problemet kanske i själva verket ligger i att kompetens och bra input från andra kulturer inte värderas och tas till vara på ett bra sätt. Fråga exakt var gränsen mellan ”svenskt” och ”utländskt” går. Om ingen tar diskussionen kommer SD-arna bli ännu fler.

Hanna Hellqvist skrev nyligen en tänkvärd krönika om hur viktigt det är att vi inte bara interagera med våra närmaste vänner. För vi alla trivs ju bäst med de som tycker att vi har rätt. Med de som bekräftar oss eftersom de delar vår politiska uppfattning, våra värderingar, vår klass och bakgrund.

En vän till mig kallade det för ”stuprörssamhället” – samhället där vi bara umgås och delar idéer med våra närmaste och aldrig med de från andra samhällsgrupper. Jag blir livrädd när jag tänker på det. För jag tror att det ger skeva idéer och ideologier den bästa av grogrunder. Om vettigaste idéerna ska vinna mark (och de skevaste ska tappa anhängare) måste alla idéer både få ifrågasättas och försvaras. Och det kräver att vi pratar med dem som tycker annorlunda.

Så är man nu någon som vurmar för åsiktsfrihet och alla människors lika värde – borde man inte då betänka att det även gäller de 8,3 procent som röstar på SD? Även om man ogillar deras åsikter. För det handlar inte alls om att hålla med. Precis som Hanna skriver handlar det om att våga ta diskussionen. Att orka ta den. Att lyssna på deras argument och berätta varför du inte håller med. Stuprörssamhället må vara varmt och mysigt, men det är också en väg som leder käpprätt åt helvete.

 

fb sd ny

Annons

2 tankar om “Vi måste prata med de som gillar SD

  1. dominique skriver:

    tack. jag skapade den länken av precis den anledningen. ta ett snack med, integrera förstå och att få folk att förstå, inte frysa ut.

    • Maja skriver:

      Ah, är det sant! Bra initiativ av dig (trots att effekten i många fall verkar ha blivit mindre prat och inte mer). Och kul att du hittade min krönika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: