Icke-svenskar förtjänar inga gratis sit-ups

training-601214_640

Nyheten att F&S Stockholm ger ensamkommande flyktingbarn möjlighet att träna verkar ha nått Sveriges brunare hörn. På kansliet har det idag duggat både mail och telefonsamtal från arga människor, inte nödvändigtvis bosatta i Stockholm. Att frivilligt hjälpa icke-svenska medborgare upprör tydligen till den grad att det känns helt rimligt att sitta i Skåne (eller på andra platser) och HATA en ideell idrottsförening i Stockholm.

SKA NI LÅTA ICKE-SVENSKA MEDBORGARE GÖRA SITUPS UTAN ATT BETALA?! VA?! Bäst jag offentliggör mitt brinnande hat direkt.

Nä, just så skrev de förstås inte. Följande inlägg skrevs däremot idag på F&S Stockholms offentliga Facebook-vägg:

”Fy för er när ni diskriminerar de barn som redan bor i landet, det finns faktiskt låginkomsttagare som inte har råd att låta sina barn träna och vad gör ni då Jo delar ut gratis träning till ensamkommande! Aldrig jag ska lägga en krona på Friskis&Svettis efter detta!

”Alla ensamstående mammor i landet då? Alla fattiga svenskar? Era hycklare ni är en skam!”

Argumentet verkar alltså vara: F&S gör inget ensamstående mammor/fattiga svenskar/barn. Ojoj, nu är vi nog lite dåligt pålästa, tänkte jag (bland mycket annat).

Där här gör F&S för barn
Ett juniorkort i F&S Stockholm kostar 100 kr per säsong, eller 200 kr om året. Familjejympan är gratis för alla barn. Barn får också följa med en vuxen på barntillåtna pass helt gratis. På sportloven får barn och ungdomar träna för 10 kr. F&S har dessutom utvecklat Röris och MiniRöris så att alla barn i Sverige på ett kul och naturligt sätt får röra sig i skolan/på förskolan. Sjukt bra koncept: Kolla!

Det här gör F&S för fattiga/ensamstående
F&S är ingen vinstdrivande organisation. Det gynnar samtliga personer i Sverige som inte har det så fett, men som ändå vill kunna träna. Friskis ledare, tränare och värdar jobbar ideellt, på sin fritid. Det finns heller ingen ägare som vill tjäna storkovan på att folk vill träna. Det gör att Friskis träningskort är långt mycket billigare än många andra träningsaktörers. F&S anordnar också gratis utomhusträning hela somrarna, över hela landet, varje år.

Vi gör ett tankeexperiment.

Du som blir arg av att folk hjälper andra än just svenska medborgare; tänk om du la all energi som du idag lägger på att hata och la den på att göra något konstruktivt istället. Tänk om du använde energin till att hjälpa ensamstående mammor/fattiga/barn eller vilken grupp du nu ömmar extra för. Vad mycket bättre världen skulle bli och vad många fler vi skulle kunna hjälpa tillsammans – tror du inte?

Annons

19 tankar om “Icke-svenskar förtjänar inga gratis sit-ups

 1. Roberth Ström skriver:

  Tackar för att mina kloka ord sprids!

 2. Mats skriver:

  Fantastiskt bra skrivet Maja. Jag kommenterar aldrig bloggar normalt men jag tycker att du får med väldigt mycket i denna korta text och vill berömma dig. Bra reklam för F&S, visste själv inte att de är så måna om de som inte har det bra ställt ekonomiskt. Lika viktigt att få folk att inse att de själva kommer må bättre av att dirigera om sin energi till något som kommer få dem att må bättre och samtidigt hjälpa, istället för att sitta hemma bittra.

 3. Kari skriver:

  Heja Friskis och heja dig!

 4. danielcronholm skriver:

  Tack för att du och ni gör ett så bra jobb!

 5. Lisbeth "Bisse" Norén skriver:

  Mycket bra skrivet, Maja! Tack! ❤

 6. Johnny Göthe Norlin skriver:

  Väl skrivet! Det skulle vara intressant att veta hur många av dessa upprörda människor som t.ex. röker/snusar, köper take-away, unnar sig lördagsgodis, köper en flaska vin (ni hajar vad jag försöker säga) istället för att betala ovan nämnda 200 kr, PER ÅR (!!!), för att deras barn ska få träna. Än mindre tränar med sina barn själv. Jag gissar på att majoriteten inte rationaliserar i det avseendet. Men gud förbjude att F&S tar initiativ för ensamkommande!! Man blir så trött…

  • Maja skriver:

   Frågan handlar väl egentligen inte om vem som har råd och inte. Det finns onekligen flera grupper som av olika skäl är utsatta/har det svårt. Att hjälpa en grupp utesluter inte att en också kan hjälpa en annan.

   Vad gäller just de 50 träningskort som F&S Stockholm nu kommer att ge till asylboenden är det en en droppe i havet jämfört med vad vi gör för Sveriges befolkning året runt, varje år, vilket gör kritiken helt absurd.

   • Johnny Göthe Norlin skriver:

    Håller helt med! Det är särskilt sorgligt när en ”utsatt” grupp ger sig på en annan. En borde väl snarare glädjas åt den andres lycka, snarare än missunna den samme den.

 7. Kenneth Hurtigh skriver:

  Mycket bra och intelligenta reflektioner av Maja. Det finns ju inget som hindrar gnällspikarna från att själva stötta det dom känner för. Att ge sig på en ideell organisation som gör så mycket bra känns fördjävligt och tyder på mycket dålig samhällsbildning.

 8. Helena skriver:

  Väldigt, väldigt bra skrivet, Maja! Håller med om vartenda ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: