Att ge är inte diskriminering eller ”Vad sa du att du gjorde sa du?!”

tykojonsson

Anställda på F&S Stockholm fortsätter att bombas av mail och samtal från arga, ibland hotfulla, människor. Folk (mestadels arga, svenska män, som oftast inte är medlemmar/tränar på F&S) är mycket, mycket upprörda över att Friskis&Svettis ”diskriminerar svenskar”. De har tyvärr fått en del saker om bakfoten.

Vad nationalisterna missförstått
De arga nationalisterna verkar tro att alla Sveriges asylsökande nu kan träna gratis på F&S* (medan alla stackars svenskar får betala). Det stämmer inte.

F&S Stockholm drar ett litet strå till stacken i en enorm global katastrof. Det gör föreningen genom att ge 50 träningskort till 4 asylboenden i Stockholm (alltså ca 12 kort per boende). Föreningen vill på så sätt att ungdomarna, som till stor del är tonårskillar, ska få bättre chanser att skapa sig en meningsfull tillvaro i väntan på beslut från myndigheterna och få en chans att bättre komma in i det svenska samhället.

Det skrämmer mig att ett ideellt hjälpinitiativ väcker ett sådant enormt hat att slutsatsen från mailförfattare blir ”inte konstigt att folk blir desperata och eldar upp asylboenden”.

”Vad sa du att du gjorde sa du?!”
Mitt i all jävla beklämdhet kan jag samtidigt inte låta bli att skratta lite. De arga, kränkta svenskarna påminner mig nämligen ofelbart om Tyko Jonsson (Karl-Bertils pappa): ”Vad sa du att du gjorde sa du?!” (…) ”Tyko Jonsson hörde till dem som tror att alla som frivilligt ger bort någonting är kommunister.”

Och nej, att ge bort något är varken kommunism eller diskriminering. Orättvist är det såklart, att någon får saker som inte du får, men livet är inte rättvist. Jämför ditt eget liv med någon som flytt från krig och förföljelse, förlorat sitt hem och måste klara sig ensam i ett främmande land och fråga dig själv vem som drog vinstlotten.

Du tjänar på att Friskis finns
Du kanske inte gillar Friskis eller Friskis initiativ. Det behöver du inte göra. Men om du nu värnar om Sverige, svenska befolkningens hälsa, sociala välgång och offentliga finanser skulle jag, om jag var du, lämna F&S ifred att fortsätta driva sin verksamhet. Det här är varför:

F&S är Sveriges största idrottsförening. Fem procent av Sveriges befolkning är medlemmar. Föreningen finns på 149 orter i hela landet där de 1. ger människor i alla åldrar möjlighet att träna 2. i ett lustfyllt välkomnande sammanhang 3. för en mycket billig peng.

Det krävs ingen nationalekonom för att inse att kostnaderna för sjuk- och hälsovård i Sverige troligen skulle öka drastiskt om F&S inte fanns. För att inte tala om försämringen av folkets välmående.

En sista grej
En kan tycka att fler länder skulle ta sitt ansvar och ta emot fler flyktingar. En kan tycka att asylprocessen skulle vara mer effektiv. En kan önska sig att folk inte hade behövt fly överhuvudtaget. Men nu står de ju här.

Ensamma flyktingbarn står på vår tröskel och undrar om de får stanna. I väntan på att de får sin sak prövad av myndigheterna kan vi välja att möta dem med hat, markera de inte är välkomna hit och låta dem driva omkring på gatorna. Eller så kan vi säga Hej! Ska vi göra lite chins på gymmet? Vad tror du gagnar det svenska samhället?

Du kanske också gillar: ”Icke-svenskar förtjänar inga gratis sit-ups”

*vilket inte heller vore en katastrof, som dessa människor hävdar, men det är en annan krönika.

Annons

7 tankar om “Att ge är inte diskriminering eller ”Vad sa du att du gjorde sa du?!”

  1. Johan Hagberg skriver:

    Du är klok Maja. Det är så enkelt, men för många blir det ändå så svårt.

  2. Jonathan Månorm skriver:

    Bra initiativ! Och bra skrivet!

  3. Malin skriver:

    Bra skrivet!!! ❤️

  4. […] precis ett blogginlägg av Maja Sönnerbo, som handlar om Friskis och Svettis Stockholms initiativ till att hjälpa ensamkommande […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: