”För alla” har blivit kontroversiellt

Min kompis vill sluta träna på Friskis&Svettis. Hen tycker att Friskis har blivit ett politiskt parti. 
Att vi slutat vara den fristad för träning som vi alltid har varit.

Men det är inte Friskis som har förändrats. Det är världen runt omkring.

Att träning ska vara fri och för alla är Friskis&Svettis absoluta grundidé. Sedan starten -78 har vi sysslat med just det, och inte lagt oss i människors övriga val. ”Vi lägger till en bra vana. Resten har vi inga synpunkter på.” står det i vår första värderingsbok.

Ett sätt att ge alla människor tillgång till vår träningsfristad (utöver våra många träningsformer) är att starta olika initiativ. Initiativ för de som kan behöva en extra skjuts för att komma igång eller för de som på något sätt behöver anpassad träning. Såna grupper är barn, unga, äldre, personer som fått fysisk aktivitet på recept, specifika patientgrupper, folk med fysisk eller psykisk funktionsvariation eller, som i höstas, ett gäng ensamkommande ungdomar.

Att det sistnämnda initiativet märkts så mycket mer än alla andra Friskisprojekt är på grund av omvärldens reaktioner. ”För alla” har uppenbarligen blivit kontroversiellt.

Trots projekts blygsamma omfattning, där 18 utsatta ungdomar fick ett träningskort och en introduktion till Friskis, provocerade det något enormt. Både organisationen och enskilda personer inom föreningen har attackerats, ifrågasatts och hotats.

Därför har Friskis förklarat varför vi gör som vi gör, måhända ännu tydligare än förut;
Vår pekpinnefria träning är för alla. Det är F&S grund och du som medlem bör stå bakom idén.*

Friskis hade sagt samma sak om folk hade ifrågasatt vårt träningsprojekt för bröstcancerpatienter. Alltså: Att vi hjälper cancersjuka betyder inte att vi ogillar eller missgynnar andra grupper. Bara att vi förstår att en storlek inte passar alla. Olika träningsprojekt är ett medel för att kunna finnas till för alla.

Jag hoppas innerligt att min vän tänker om. För Friskis är och kommer aldrig bli ett politisk parti.
Vi är en ideell, obunden idrottsförening. Vi erbjuder träning som en väg till frihet, upplevelser, utveckling och innanförskap. Och vi står rakryggat upp för vår idé när den ifrågasätts.

 

*Detta tydliggjorde t.ex. Friskispressens chefsredaktör i sin senaste krönika, vilket ledde till att han hotades och hängdes ut med fullständig hemadress och andra privata uppgifter på Flashback! 

kompis fot mot fot_400x400

Annons

En tanke på “”För alla” har blivit kontroversiellt

  1. Eli Petersson skriver:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s