22 sanningar om träning

maja_sönnerbo_friskis_jympalabbet_SID

Träning har fortfarande lite dåligt rykte. Den förlöjligas och förminskas till att handla om yta, hundradelar och centimeter. Allt för ofta delar den uppslag med fräsch frukt och photoshoppade leenden och säljs som en del av lögnen om det lyckade livet.

Det finns hundratals sanningar om träning som är så mycket större och bättre.
Här 22 av dem:

   • Träning är att upptäcka din egen kapacitet.
    .
   • Träning är den perfekta aw:n.
    .
   • Träning är filbunkslugn i förklädnad.
    .
   • Träning är att investera i allt utanför träningen.
    .
   • Träning är en sugklocka för idéer som behöver kläckas.
    .
   • Träning är övergången från kryp i kroppen till lugn och lättad.
    .
   • Träning är att våga ta mer plats.
    .
   • Träning är att våga backa.
    .
   • Träning är att hitta nya känslor, rörelser och uttryck och att utforska dem.
    .
   • Träning är att roa sig själv.
    .
   • Träning är en spontan high five med en främling.
    .
   • Träning är en livboj när allt annat kaosar.
    .
   • Träning är frön till nya relationer.
    .
   • Träning är en chans att utmanas tillsammans.
    .
   • Träning är svindlande nära andra roliga, fysiska aktiviteter.
    .
   • Träning är att våga släppa taget.
    .
   • Träning är att kämpa fast det tar emot.
    .
   • Träning är sätt att lära känna dig själv.
    .
   • Träning är en lekpark utan åldersgränser.
    .
   • Träning är att orka hålla ut.
    .
   • Träning är ett andningshål.
    .
   • Träning är förändrade förutsättningar.

Vad är träning för dig?

Annonser

”För alla” har blivit kontroversiellt

Min kompis vill sluta träna på Friskis&Svettis. Hen tycker att Friskis har blivit ett politiskt parti. 
Att vi slutat vara den fristad för träning som vi alltid har varit.

Men det är inte Friskis som har förändrats. Det är världen runt omkring.

Att träning ska vara fri och för alla är Friskis&Svettis absoluta grundidé. Sedan starten -78 har vi sysslat med just det, och inte lagt oss i människors övriga val. ”Vi lägger till en bra vana. Resten har vi inga synpunkter på.” står det i vår första värderingsbok.

Ett sätt att ge alla människor tillgång till vår träningsfristad (utöver våra många träningsformer) är att starta olika initiativ. Initiativ för de som kan behöva en extra skjuts för att komma igång eller för de som på något sätt behöver anpassad träning. Såna grupper är barn, unga, äldre, personer som fått fysisk aktivitet på recept, specifika patientgrupper, folk med fysisk eller psykisk funktionsvariation eller, som i höstas, ett gäng ensamkommande ungdomar.

Att det sistnämnda initiativet märkts så mycket mer än alla andra Friskisprojekt är på grund av omvärldens reaktioner. ”För alla” har uppenbarligen blivit kontroversiellt.

Trots projekts blygsamma omfattning, där 18 utsatta ungdomar fick ett träningskort och en introduktion till Friskis, provocerade det något enormt. Både organisationen och enskilda personer inom föreningen har attackerats, ifrågasatts och hotats.

Därför har Friskis förklarat varför vi gör som vi gör, måhända ännu tydligare än förut;
Vår pekpinnefria träning är för alla. Det är F&S grund och du som medlem bör stå bakom idén.*

Friskis hade sagt samma sak om folk hade ifrågasatt vårt träningsprojekt för bröstcancerpatienter. Alltså: Att vi hjälper cancersjuka betyder inte att vi ogillar eller missgynnar andra grupper. Bara att vi förstår att en storlek inte passar alla. Olika träningsprojekt är ett medel för att kunna finnas till för alla.

Jag hoppas innerligt att min vän tänker om. För Friskis är och kommer aldrig bli ett politisk parti.
Vi är en ideell, obunden idrottsförening. Vi erbjuder träning som en väg till frihet, upplevelser, utveckling och innanförskap. Och vi står rakryggat upp för vår idé när den ifrågasätts.

 

*Detta tydliggjorde t.ex. Friskispressens chefsredaktör i sin senaste krönika, vilket ledde till att han hotades och hängdes ut med fullständig hemadress och andra privata uppgifter på Flashback! 

kompis fot mot fot_400x400

Att ge är inte diskriminering eller ”Vad sa du att du gjorde sa du?!”

tykojonsson

Anställda på F&S Stockholm fortsätter att bombas av mail och samtal från arga, ibland hotfulla, människor. Folk (mestadels arga, svenska män, som oftast inte är medlemmar/tränar på F&S) är mycket, mycket upprörda över att Friskis&Svettis ”diskriminerar svenskar”. De har tyvärr fått en del saker om bakfoten.

Vad nationalisterna missförstått
De arga nationalisterna verkar tro att alla Sveriges asylsökande nu kan träna gratis på F&S* (medan alla stackars svenskar får betala). Det stämmer inte.

F&S Stockholm drar ett litet strå till stacken i en enorm global katastrof. Det gör föreningen genom att ge 50 träningskort till 4 asylboenden i Stockholm (alltså ca 12 kort per boende). Föreningen vill på så sätt att ungdomarna, som till stor del är tonårskillar, ska få bättre chanser att skapa sig en meningsfull tillvaro i väntan på beslut från myndigheterna och få en chans att bättre komma in i det svenska samhället.

Det skrämmer mig att ett ideellt hjälpinitiativ väcker ett sådant enormt hat att slutsatsen från mailförfattare blir ”inte konstigt att folk blir desperata och eldar upp asylboenden”.

”Vad sa du att du gjorde sa du?!”
Mitt i all jävla beklämdhet kan jag samtidigt inte låta bli att skratta lite. De arga, kränkta svenskarna påminner mig nämligen ofelbart om Tyko Jonsson (Karl-Bertils pappa): ”Vad sa du att du gjorde sa du?!” (…) ”Tyko Jonsson hörde till dem som tror att alla som frivilligt ger bort någonting är kommunister.”

Och nej, att ge bort något är varken kommunism eller diskriminering. Orättvist är det såklart, att någon får saker som inte du får, men livet är inte rättvist. Jämför ditt eget liv med någon som flytt från krig och förföljelse, förlorat sitt hem och måste klara sig ensam i ett främmande land och fråga dig själv vem som drog vinstlotten.

Du tjänar på att Friskis finns
Du kanske inte gillar Friskis eller Friskis initiativ. Det behöver du inte göra. Men om du nu värnar om Sverige, svenska befolkningens hälsa, sociala välgång och offentliga finanser skulle jag, om jag var du, lämna F&S ifred att fortsätta driva sin verksamhet. Det här är varför:

F&S är Sveriges största idrottsförening. Fem procent av Sveriges befolkning är medlemmar. Föreningen finns på 149 orter i hela landet där de 1. ger människor i alla åldrar möjlighet att träna 2. i ett lustfyllt välkomnande sammanhang 3. för en mycket billig peng.

Det krävs ingen nationalekonom för att inse att kostnaderna för sjuk- och hälsovård i Sverige troligen skulle öka drastiskt om F&S inte fanns. För att inte tala om försämringen av folkets välmående.

En sista grej
En kan tycka att fler länder skulle ta sitt ansvar och ta emot fler flyktingar. En kan tycka att asylprocessen skulle vara mer effektiv. En kan önska sig att folk inte hade behövt fly överhuvudtaget. Men nu står de ju här.

Ensamma flyktingbarn står på vår tröskel och undrar om de får stanna. I väntan på att de får sin sak prövad av myndigheterna kan vi välja att möta dem med hat, markera de inte är välkomna hit och låta dem driva omkring på gatorna. Eller så kan vi säga Hej! Ska vi göra lite chins på gymmet? Vad tror du gagnar det svenska samhället?

Du kanske också gillar: ”Icke-svenskar förtjänar inga gratis sit-ups”

*vilket inte heller vore en katastrof, som dessa människor hävdar, men det är en annan krönika.

Icke-svenskar förtjänar inga gratis sit-ups

training-601214_640

Nyheten att F&S Stockholm ger ensamkommande flyktingbarn möjlighet att träna verkar ha nått Sveriges brunare hörn. På kansliet har det idag duggat både mail och telefonsamtal från arga människor, inte nödvändigt vis bosatta i Stockholm. Att frivilligt hjälpa icke-svenska medborgare upprör tydligen till den grad att det känns helt rimligt att sitta i Skåne (eller på andra platser) och HATA en ideell idrottsförening i Stockholm.

SKA NI LÅTA ICKE-SVENSKA MEDBORGARE GÖRA SITUPS UTAN ATT BETALA?! VA?! Bäst jag offentliggör mitt brinnande hat direkt.

Nä, just så skrev de förstås inte. Följande inlägg skrevs däremot idag på F&S Stockholms offentliga Facebook-vägg:

”Fy för er när ni diskriminerar de barn som redan bor i landet, det finns faktiskt låginkomsttagare som inte har råd att låta sina barn träna och vad gör ni då Jo delar ut gratis träning till ensamkommande! Aldrig jag ska lägga en krona på Friskis&Svettis efter detta!

”Alla ensamstående mammor i landet då? Alla fattiga svenskar? Era hycklare ni är en skam!”

Argumentet verkar alltså vara: F&S gör inget ensamstående mammor/fattiga svenskar/barn. Ojoj, nu är vi nog lite dåligt pålästa, tänkte jag (bland mycket annat).

Där här gör F&S för barn
Ett juniorkort i F&S Stockholm kostar 100 kr per säsong, eller 200 kr om året. Familjejympan är gratis för alla barn. Barn får också följa med en vuxen på barntillåtna pass helt gratis. På sportloven får barn och ungdomar träna för 10 kr. F&S har dessutom utvecklat Röris och MiniRöris så att alla barn i Sverige på ett kul och naturligt sätt får röra sig i skolan/på förskolan. Sjukt bra koncept: Kolla!

Det här gör F&S för fattiga/ensamstående
F&S är ingen vinstdrivande organisation. Det gynnar samtliga personer i Sverige som inte har det så fett, men som ändå vill kunna träna. Friskis ledare, tränare och värdar jobbar ideellt, på sin fritid. Det finns heller ingen ägare som vill tjäna storkovan på att folk vill träna. Det gör att Friskis träningskort är långt mycket billigare än många andra träningsaktörers. F&S anordnar också gratis utomhusträning hela somrarna, över hela landet, varje år.

Vi gör ett tankeexperiment.

Du som blir arg av att folk hjälper andra än just svenska medborgare; tänk om du la all energi som du idag lägger på att hata och la den på att göra något konstruktivt istället. Tänk om du använde energin till att hjälpa ensamstående mammor/fattiga/barn eller vilken grupp du nu ömmar extra för. Vad mycket bättre världen skulle bli och vad många fler vi skulle kunna hjälpa tillsammans – tror du inte?

You’ll never feel happy until you try – Historien bakom Jympalabbet

Jag satt på en soldränkt terrass på landet. Tallkronorna susade lojt och jag trevade efter en karriär. Det var en kalendertom torsdag 2012 och hela frilansskrivargrejen verkade i ärlighetens namn ganska omöjlig.

Men nu hade jag fått en annan idé. Mina fingrar dansade över tangentbordet, ivrigt och lite nervöst. Tänk om de skulle skratta. De skulle öppna mailet och skratta så högt så det ekade över hela kontoret på Friskis&Svettis Riks. Hohoho, kom och titta vad den här lilla jympaledaren har tänkt ut. Kan vi inte skriva ut det och ha det på väggen i fikarummet? Ha ha!

Men jag skickade mailet.

Hej! Jag har en idé. Det behövs digital inspiration till Friskis&Svettis jympaledare. Jag tänker mig korta filmer. Filmer som inte berättar om rätt och fel. Filmer som istället ger ledarna en sorts ”kreativa nycklar” och uppgifter – labbar – för att själv kunna testa, uppleva och utvecklas. Filmer som ger nya idéer och en kreativ knuff framåt.

Kanske uttryckte jag mig i något pladdrigare ordalag, men detta var kontentan.

Jag fick svar nästa dag. Bra tankar, vi kanske ska ta ett möte? skrev de. Hurra!

Jag mailade igen efter en månad och de skrev att vi ses snart. Jag hörde inget mer efter det. Och jag tänkte att de nog hade skrattat lite i alla fall.

Det gick ett och ett halvt år. Jag fick bra snurr på frilansskrivandet och lärde mig att pitcha idéer till artiklar; att hitta på och tro på idéer så mycket att jag kunde sälja dem innan de ens var påbörjade.

Jag sprang in i en kreativ själ; en före detta filmare och en entreprenör ut i fingerspetsarna, och mellan vinglas och kattvideos berättade jag om Jympalabbet, som jag hade kommit på att det nog skulle heta.
– Du måste göra det, det är en svinbra idé, sa han.

Plötsligt kändes idén som jag skrivit på darriga fingrar mer självklar.
Visst svindlade tanken på att göra allt själv. Helst ville jag utveckla idén i samarbete med Friskis&Svettis. Men om de nu inte ville skulle jag minsann genomföra den ändå.

Jag fick riktig nytändning på idén, började skissa på upplägg, innehåll, gjorde research och letade efter förlagor att plocka inspiration från. Rekade folk som skulle kunna hjälpa mig att producera filmerna. Skrev ett nytt mail till F&S Riks, mest för att jag absolut inte ville gå bakom ryggen på föreningen som jag själv är verksam i.

Hej igen! Kommer ni ihåg filmidén som jag skriv om för 20 månader sen…
Oj oj! fick jag till svar. Det här har vi visst glömt. Ska vi ta ett möte?
Den här gången blev mötet av.
Och de sa: Kör i vind – vi gör det!

Så fick min baby Jympalabbet en till förälder: fantastiska Nina Forsberg, utvecklingsansvarig för Jympan på F&S Riks (ett gäng mostrar och morbröder tillkom också). Sedan i somras har vi jobbat fram innehåll, skrivit manus och filmat. Förlanserat hela skiten på F&S stora årliga konvent Svettisdagarna med en jätteworkshop för 450 personer. Och om bara någon skälvande vecka släpps filmerna.

Det här har varit en otroligt lärorik resa för mig. Det har varit pepp, skratt, ångest, svett och tårar. Jag har aldrig jobbat så hårt eller brunnit så mycket för en idé. Att Jympalabbet fick utvecklas från några skakiga mailrader till att lanseras för alla Sveriges jympaledare är helt fantastiskt.

Men det allra häftigaste är att det inte tar slut här. Det coola och lite läskiga med att utveckla ett pedagogiskt redskap är att allt börjar först när det färdiga materialet landar i händerna på mottagarna; på jympaledarna. Det är då det blir på riktigt.

Det är nu det börjar.

________________________________
Jympalabbet är ett digitalt verktyg som hjälper jympaledare att bli ännu bättre.
Filmerna finns tillgängliga för F&S alla jympaledare från början av mars.
________________________________

Om biohacking och tvåsamhet

dna

Om jag fick välja en superkraft skulle jag vilja kunna tänka mig från ett ställe till ett annat. Min kompis säger att det inte är så svårt. Man bara kröker tiden så att platsen man vill till flyttas dit man är, och sen kröker man tillbaka tiden igen. Jaha! Tekniken är snart här, säger han. Och visst. Kan man återskapa Big Bang i ett rör runt Cern så varför inte?

P3 pratar en kille från BioNyfiken om att man kan få bakterier att lukta hallon genom att hacka deras DNA. Sen skjuter han in ett chip i handen på redaktionens researcher. Där kan man ha visitkort och webblänkar, men researchern ska mest ha det som ett partytryck. Chip och chips.

Det verkar som om vi börjat knäcka koden till det mesta. Utom en sak. Tvåsamhetens osvikliga förmåga att göra självskap till ensamhet verkar ingen ha rått på ännu.

Jag är ett levande, vetenskapligt exempel; utomordentligt bra på att bli kär i personer som visar sig vara omöjliga och omöjlig för de flesta som blir kära i mig.

Det hade inte behövt vara ett problem. Jag är nämligen väldigt bra på att vara singel. Jag har ett givande jobb, en hel hög härliga vänner och fler fritidsaktiviteter än jag hinner med. Jag känner mig som en lyckans ost som får göra exakt det jag vill.

Men längtan efter tvåsamhet är omöjlig att skaka av sig. Den verkar lika djupt biologiskt förankrad som ögonfärg, fingeravtryck och rörelsemönster. Det här är vad du fick, like it or not.

Inte ens i de perioder när jag känner mig övertygat nöjd med att vara singel, när ett hångel då och då räcker gott, går jag helt säker. Förr eller senare, när jag minst anar det, sticker den upp sitt lilla huvud. På bussen hem. När filmen är slut. I trängseln bland dunjacksryggar på Åhlens där de spelar All I want for Christmas och jag plötsligt vill slå oskyldiga personer som råkar pussas i mitt synfält. Get a room, era kära jävlar.

Jag funderar på att kontakta BioNyfiken och se vad de kan göra. Kan de ändra hudfärgen på ens kommande barn borde de väl kunna fixa till tvåsamhetsgenen? Typ stänga av den tills den faktiskt behövs. Om inte kan jag tänka mig att lukta lite hallon tills de forskat fram en lösning.

4 sätt att skapa WOW-känsla!

wow

Wow-känsla! Det där som når ända in. Det som påverkar människor på riktigt. Som får folk att säga ”Du, jag måste bara berätta om…” till andra de möter senare i veckan. Hur skapar man det?

Det här diskuterade jag med träningsinstruktören Ola som jag coachade förra veckan. Ola ville ha tips på hur man skapar wow-effekt på sitt jympapass. En superintressant fråga som inte bara bäddade för en riktigt bra diskussion där vi stötte och blötte wow-faktorer. Frågan har dessutom följt mig i tankarna hela veckan, ut på träningsgolvet när jag själv lett pass och till mitt jobb som skribent och utvecklare av utbildningsmaterial för instruktörer. Vad skapar wow?

Min och Olas diskussion blev såklart nördigt inriktad på jympagolvsmagi. Men grundtänket om wow-känsla är applicerbart på vad du än sysslar med, tänker jag – oavsett om du är lärare, musiker eller rörmokare. Hur gör du för att lämna dina elever/åskådare/kunder med wow-känsla?

Att det man levererar är välgjort och bra genomfört är såklart steg ett. Men det är ingen garanti för wow-effekt. Ett träningspass kan vara högst kompetent instruerat men ändå sakna wow. Det beror antagligen på att de flesta förväntar sig att ett träningspass håller viss kvalitet: Att man bli svettig, att passet ger träningseffekt och att man blir bemött med ett leende från ledaren.

Wow-effekten kommer i stället att ge något som mottagaren inte förväntar sig. Det kan vara att vara att leverera något som är bättre än genomsnittet. Att i sitt träningspass ha brytt sig om detaljer, övergångar eller lagt tid på att skapa extra musikaliska koreografier. Sånt som inte behövs för att skapa ett fungerande pass men som lyfter passet till nästa nivå.

Ola berättade att han blivit inspirerad av den amerikanska träningsinstruktören Lawrence Biscontini som avslutat en inspirationsföreläsning med ”glow stick yoga” – enkla yogaövningar som blev något alldeles extra eftersom alla i publiken hade fått glow sticks att ha runt handlederna. Genom att släcka takbelysningen skapade han på så sätt en häftig ljuseffekt som ingen av deltagarna hade förväntat sig.

Cool grej, helt klart! Men om man inte har möjlighet att administrera glow sticks till 100 personer inför varje träningspass då?

Något som är synnerligen lättadministerat och generellt mycket uppskattat är att dela med sig av sin kunskap. Att ge ett riktigt bra tips är superlätt för dig som har kunskapen men kan vara himla värdefullt för mottagaren. Jag och Ola spånade kring möjligheten att ha en liten ”mini-jympaskola” innan varje pass. Att lägga två minuter på ”dagens övning” där deltagarna får små tekniktips, där man kan påpeka de vanligaste felen och lyfta vad som är extra viktigt att tänka på. Jympaskolan skulle ge Olas stammis-motionärer mervärde, som det så fint heter. De får inte bara uppleva ett grymt träningspass varje vecka – för varje pass lär de sig också något nytt och kan därför få ut lite mer av sin träning.

Lawrence Biscontini påpekade för övrigt en annan viktig grej: Det människor minns bäst är början och slutet. Vill du wow-a är det kanske där du ska lägga extra krut!

Sist men inte minst, en annan synnerligen viktig wow-ingrediens: För att kunna skapa wow-känsla måste du se människorna som du har att göra med. Alltså, inte bara se dem så du inte går rakt in i folk – utan som i att vara mentalt närvarande. Att faktiskt se personerna på ditt pass. Även de längst bak. Var nyfiken på vilka som är här just idag och hur de verkar ha det. Senast i går testade jag motsatsen – mental frånvaro – med uppenbar wow-brist som följd.

Stora hallen på Friskis & Svettis Kungsholmen var knökfull. 105 efter-helgen-träningssugna motionärer stod och trampade när klockan slog 18.00. Även jag var träningspeppad och dessutom rejält uppvarvad eftersom jag stresscyklat till lokalen och närmast sladdat in i jympasalen. Jag sprang därför in i mitten och sa HEJ! på mitt allra mest speedat peppade sätt. Välkomna, välkomna! Jag heter… Medan jag står där och pratar får jag plötsligt syn på en kvinna på raden längst fram. Hon är inte alls superpeppad som jag. Hon ser istället mycket, mycket skeptisk ut. Hennes ansiktsuttryck är ett enda stort anti-wow.

Medan jag pratar till punkt får jag därför någon slags reality check. Jag inser att jag inte är mentalt närvarande. Min överpeppade energi är ingenting som jag har skapat här, på jympagolvet, tillsammans med mina motionärer. Den kommer från någon helt annanstans. Därför får jag inte heller alla med på noterna. Jag tar mig till stereon för att sätta på musiken och bestämmer mig samtidigt för att försöka landa. Här och nu. Jag vill se alla 105 personer som valt att spendera en timme av sin dag på mitt pass.

Jag är övertygad om att mental närvaro är en stor del i att skapa wow-känsla. Att ge människor hela sin uppmärksamhet istället för att köra på autopiloten. Kanske för att närvaro inte är så vanligt i dag. Genuin uppmärksamhet är dessutom någon slags minsta gemensamma nämnare i all typ av kommunikation. Det är förutsättningen för att vi ska kunna mötas – och skapa wow!

Och den skeptiska kvinnan? Jo, hon tinade faktiskt.